Συχνές Απορίες

Τι είναι τα Σφαιρικά Πανοράματα;
Τα σφαιρικά πανοράματα, γνωστά και ως QTVR (QuickTime Virtual Reality) είναι πανοραμικές φωτογραφίες 360° x 180° μοιρών που απεικονίζονται σε 3 διαστάσεις στην οθόνη του υπολογιστή. Η χρήση των τριών πιο γνωστών προγραμμάτων απεικόνισης (plugins: DevalVR - Flash - Quicktime), καθιστούν δυνατή την εικονική επίσκεψη στο χώρο όπου έγινε η φωτογράφηση.

Υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να κοιτάξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιθυμεί (δεξιά-αριστερά & πάνω-κάτω), βλέποντας τον χώρο σε τρισδιάστατη απεικόνιση και επιπλέον να κάνει μεγέθυνση σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμεί.

H εξέλιξη των plugins, η αναβαθμισμένη υπολογιστική ισχύς και η γρήγορη ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο (broadband), κάνουν τα Σφαιρικά Πανοράματα ένα εργαλείο για μια επιτυχημένη παρουσίαση.

Υπολογιστές με σχετικά παλιά τεχνολογία / χαμηλής επεξεργαστικής ισχύος, πιθανόν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα και να μην μπορέσουν να απεικονίσουν σωστά και με ευκολία τα πανοράματα. Όλα τα πανοράματα που παρουσιάζονται εδώ είναι υψηλής ανάλυσης και είναι απαιτητικά σε υπολογιστική δύναμη και ταχύτητας σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Γιατί ονομάζονται «υψηλής ανάλυσης»;
Η μέγιστη ανάλυση της σφαιρικής πανοραμικής λήψης στην παρούσα φάση φτάνει τα 7000 x 3500 pixels, ικανό για να τυπωθεί σε διαστάσεις ~ 60x30 cm @ 300dpi αλλά και να παρουσιαστεί σε fullscreen ανάλυση σε οποιαδήποτε οθόνη υπολογιστή, παρέχοντας αρκετή πληροφορία για τον χώρο της φωτογράφησης στον επισκέπτη.

Τα plugins DevalVR και Flash, έχουν μια επιλογή στο κάτω δεξί μέρος της εικόνας, για να μπορέσετε να απολαύσετε το πανόραμα σε όλο τον διαθέσιμο χώρο της οθόνης, δίνοντας σας την αίσθηση πως είστε πραγματικά εκεί.


Πως πλοηγούμαι στα Σφαιρικά Πανοράματα;
Η κύρια λειτουργία πλοήγησης είναι με την χρήση του ποντικιού. Πατώντας αριστερό κλικ, και για όσο αυτό παραμένει πατημένο, μετακινώντας παράλληλα το ποντίκι, κοιτάτε προς την κατεύθυνση της επιλογή σας. Κάνοντας παράλληλα χρήση του πλήκτρου "Shift" κάνετε zoom in, ενώ με το πλήκτρο "Ctrl" κάνετε zoom out. Στα προγράμματα Deval VR & Flash μπορείτε να κάνετε τις λειτουργίες του zoom και με την ροδέλα του ποντικιού (εφόσον υπάρχει).


Έχω τα κατάλληλα plugins εγκατεστημένα στο σύστημά μου για να δω τα σφαιρικά πανοράματα;
Παρακάτω θα δείτε ποια plugins έχετε ήδη εγκατεστημένα και σε ποιες εκδόσεις.


Αν έχετε έστω ένα από αυτά στις απαιτούμενες εκδόσεις, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια εγκατάσταση. Παρόλα αυτά σας συνιστώ να εγκαταστήσετε το DevalVR αν πλοηγείστε σε πλατφόρμα Windows™. Είναι καλύτερο plugin από τα άλλα και αυτό διότι χρησιμοποιεί hardware acceleration και όχι software όπως τα Flash και Quicktime, με αποτέλεσμα η κίνηση της πλοήγησης / περιστροφής να είναι τόσο ομαλή ώστε να αυξάνει κατακόρυφα την εμπειρία της εικονικής επίσκεψης.
Είναι 100% spyware free και το μέγεθός του είναι μόλις ~300kb!

Ενημέρωση 18/10/2008: κάντε εγκατάσταση την έκδοση 10 του flash player για να μπορείτε και μέσω του flash plugin να απολαμβάνετε τα πανοράματα με advanced antialiasing engine και hardware support.


Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από την παρουσίαση των εικονικών επισκέψεων;
Από την συγκεκριμένη υπηρεσία μπορούν να επωφεληθούν επιχειρήσεις που θέλουν να προβάλουν διαδικτυακά τις εγκαταστάσεις τους και χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και να προσφέρουν σε διαδικτυακούς επισκέπτες την δυνατότητα να δουν τους χώρους πριν τους επισκεφτούν πραγματικά ή όταν δεν έχουν την δυνατότητα να τους επισκεφτούν καθόλου. Ενδεικτικά μερικές εφαρμογές είναι οι παρακάτω:
  • Ξενοδοχεία, καζίνο και λοιπά τουριστικά καταλύματα να παρουσιάσουν δωμάτια και διάφορους χώρους υπηρεσιών που προσφέρουν, πριν γίνει κάποια κράτηση,

  • Θέατρα και κινηματογράφοι για να δει κάποιος πως είναι η θέα από κάποιες θέσεις πριν κανεί ηλεκτρονική αγορά του εισιτηρίου του ή να παρατηρήσει χώρους που δύσκολα θα επισκευτεί (σκηνή - παρασκήνια - πρόβες παραστάσεων),

  • Μουσεία, συνεδριακοί και εκθεσιακοί χώροι, κοινωνικές εκδηλώσεις, συναυλίες, ενυδρεία, ραδιοτηλεοπτικά στούντιο κλπ για να δει κάποιος πως είναι οι χώροι ή να παρατηρήσει κάποιο γεγονός εάν δεν καταφέρει να το επισκεφτεί πραγματικά,

  • Εμπορικοί χώροι, καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, γραφεία εταιριών, εσωτερικά αυτοκινήτων, βιομηχανίες, real estate, κότερα κλπ για να προβάλλουν τους όμορφους χώρους που διαθέτουν για πάσης φύσεως υπηρεσίες.
Η δυνατότητα χρήσης ηχητικού υλικού (μουσικής ή καταγεγραμμένων ήχων από τον χώρο της φωτογράφησης) παράλληλα με την απεικόνιση αλλά και η χρήση video μέσα στο πανόραμα (μόνο μέσω DevalVR & Flash), προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, κάνοντας τον εικονικό επισκέπτη να νιώσει πως είναι πραγματικά στον χώρο.

Οι εικονικές επισκέψεις είναι αρκετά δημοφιλείς στο εξωτερικό. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, δείχνουν πως η χρήση εικονικών επισκέψεων γίνεται από το 51% των Αμερικανών για να πλοηγηθούν εικονικά σε διάφορα μέρη όπως μουσεία, τουριστικά καταλύματα, σχολεία, ιστορικά αξιοθέατα, πάρκα κ.α.

http://www.pewinternet.org/PPF/r/195/report_display.asp
http://www.pewinternet.org/PPF/r/143/report_display.asp

αλλά επίσης αύξησαν κατά 46% τις ενοικιάσεις δωματίων σε γνωστή ξενοδοχειακή αλυσίδα λόγω των πανοραμάτων έναντι των απλών φωτογραφιών.

http://www.bestwestern.com/newsroom/pressreleases_detail.asp?NewsID=517

Στην Ελλάδα, που αρχίζει να εξαπλώνεται αισθητά γρήγορα η πρόσβαση με ευρυζωνικές συνδέσεις στο διαδίκτυο σε πολλά αστικά κέντρα, γίνεται ακόμα πιο εύκολη η χρήση των σφαιρικών πανοραμάτων μιας και αυτά κατά μέσο όρο καταλαμβάνουν από 800 kb έως 2.5 ΜΒ το κάθε ένα.